Dieettivuosi on jo pitkällä ja turnausväsymys alkaa tuntua varsinkin dieettien orjallisessa noudattamisessa. Ehkäpä me olemme siirtyneet tiukasta vaiheesta tasaamiseen ja ylläpitovaiheeseen? Joka tapauksessa jatkamme kokeiluja, sillä ne tuovat arkeen mukavaa vaihtelua ja idioottiprojektimaista lyhytjännitteistä haastetta. Kollegat, ystävät ja kylänmiehet päivittelevät ihmeissään näitä meidän viikkoja ja aina joskus tulee kysymys että mitäs teillä nyt on menossa. Ja jälleen kerran herää keskustelu siitä että "miksi pitää rääkätä itseään kun tieteellisesti on todistettu että paras tulos saadaan yhdistämällä säännöllinen, terveellinen ruokailu ja liikunta". No tässä ja tällä viikolla ollaankin sitten voitu vastata että nyt mennään suomalaisten ravintosuositusten mukaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että syötäisiin keitettyä perunaa ja ruskeaa kastiketta vaan sitä perus lautasmallia joka on joskus koulussa opittu, ruokailun säännöllisyyttä ja kasvispainotteisuutta. Vähärasvainen ja hyviin hiilareihin perustuva ruokavalio on kehitetty suomessa jo aikoja sitten, kun alettiin heräämään metabolisen oireyhtymän (nimi kenties tullut myöhemmin?) ja sydän- ja verisuonitautien ilmenemiseen meidän geeneissämme. Tässä pientä ohjetta jälleen netistä napattuna:
- suosi kasviksia, hedelmiä, viljoja, kasviöljyjä
- vältä tyydyttynyttä rasvaa kuten rasvaisia maitotuotteita tai suklaata
- syö kasviksia ja hedelmiä vähintään 500 g päivässä
- luo säännöllinen ateriarytmi eli 4 - 5 ateriaa päivässä 3 - 4 tunnin välein
- noudata aterioilla lautasmallia
- vältä tyydyttynyttä rasvaa kuten rasvaisia maitotuotteita tai suklaata
- syö kasviksia ja hedelmiä vähintään 500 g päivässä
- luo säännöllinen ateriarytmi eli 4 - 5 ateriaa päivässä 3 - 4 tunnin välein
- noudata aterioilla lautasmallia
Karsi huonoja, tyydyttyneitä rasvoja. Dieetin rungon muodostavat hiilihydraattien lähteet eli kasvikset,
hedelmät, peruna ja runsaskuituiset viljavalmisteet. Hyvänlaatuisia eli tyydyttymättömiä rasvoja saadaan
esimerkiksi kasviöljyistä, kasvirasvamargariinista, rasvaisesta kalasta,
pähkinöistä ja siemenistä. Tyydyttynyttä, huonoa rasvaa taas on
runsaasti rasvaisissa maitotuotteissa, makeissa ja suolaisissa leivonnaisissa,
suklaassa, rasvaisessa lihassa, makkaroissa ja piilorasvana monissa
valmisruuissa. Tyydyttynyttä rasvaa suomalaisten ruokavaliossa on usein yli
suositusten. Laihdutettaessa siis etenkin huonon rasvan lähteistä on
varaa karsia.
Runsaasti vihanneksia, kalaa kaksi kertaa viikossa. Käytännön muutoksena ruokavaliossa näkyy kasvisten ja hedelmien lisääminen 500 grammaan
päivässä. Maitotuotteet vaihdetaan vähärasvaisiin tai rasvattomiin, ja
myös liha valitaan vähärasvaisista vaihtoehdoista. Einesten,
pikaruokien sekä runsaasti lisättyä sokeria sisältävien tuotteiden kuten
makeisten ja leivonnaisten syöntiä vähennetään.
Dieetin aikana on tavoitteena syödä kalaa vähintään kaksi
kertaa viikossa. (Huom! En ole vieläkään tavannut sitä suomalaista joka syö kalaa niin paljon kuin kaiken maailman tilastot kertovat) Suositeltavaa on kiinnittää huomiota myös suolan käyttöön ja
valita vähäsuolaisia elintarvikkeita. Suositus on enintään 6 - 7 g suolaa päivässä.
Tärkeä tekijä syömisenhallinnassa on säännöllinen ateriarytmi.
Se tarkoittaa 4 - 5 ateriaa päivässä 3 - 5 tunnin välein. Tavoitteena on
myös kohtuullistaa ateriakokoja. Hyvä apuväline pääaterioiden suunnitteluun on lautasmalli: Puolet lautasesta
täytetään kasviksilla ja neljäsosa perunalla, pastalla tai riisillä. Viimeinen
neljäsosa täytetään lihalla, kalalla tai kasvisruualla.
Dieetti on turvallinen ja Suomessa kaikkein tutkituin. Ruokavaliota
voi soveltaa kaikissa tilanteissa ja se ohjaa pysyviin elämäntapamuutoksiin. Se
taas auttaa pitämään saavutetun painon.
Mitenkä sitten itse olen tätä soveltanut? Olen syönyt perusruokaa paitsi karmea kiire joka ilta (koulut ja harrastukset alkaneet) on myöhästyttänyt ruokarytmiä siten, että syön aamupalan (kahvi+jugurtti, tiedän, liian vähän), lounaan (yleensä salaatti, joskus jokin thai cube pakasteateria tms), iltapäiväkahvin (+ litra vettä työpäivän aikana), töiden jälkeen joku pikavälipala (jugurtti, omena tms) ja illallinen vasta kasin maissa, sisältäen mitä nyt siinä kerkiää tekemään, oikea ruoka - joka menee samalla iltapalasta tai sitten jotain pientä, voileipää tms. Riippuen siitä missä vaiheessa lapset ovat syöneet, tietenkin.Viikko on ollut poikkeuksellisen stressaava ja olen tässä vuoden aikana huomannut että turvaudun stressitilanteissa ja harmistuksen aikana usein niihin huonompiin hiilareihin. Ehkäpä tässä on kehittämisen kohdetta jatkoa ajatellen. Tällä viikolla olen kyllä saanut sen pidettyä kurissa, mutta tuon makean tilalle täytyy ehdottomasti saada korvike. Ideoita?
Ensi viikolla on taas dieetti jonka nimeä en osaa lausua oikein mutta joka taitaa olla se luolamiesdieetti hienommalla nimellä.
PS. Syksyinen metsä on mahtava paikka ja aina kannattaa varustautua jonkinlaisen pussin tai purnukan kanssa - sain viikonloppuna tehtyä 3 litraa puolukkahilloa ihan itse kerätyistä puolukoista!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti